Over het warmtenet

In Nederland gaan we stap voor stap van het aardgas af. We gaan onder andere met warmtenetten onze woningen verwarmen. Een slimme en duurzame mogelijkheid. Op deze pagina lees je meer over hoe een warmtenet werkt en welke duurzame warmtebron gebruikt wordt.

Hoe werkt het warmtenet

Filmbestand
Play video

Bekijk de video

/
Hoe een warmtenet werkt

Hoe het werkt

  1. Bij een (duurzame) warmtebron wordt water verhit. Dit warme water wordt via een ondergronds en geïsoleerd leidingennet naar verschillende overdrachtsstations in de wijk gepompt.
  2. In het overdrachtsstation vertakt het leidingennet zich naar de woningen en bedrijven die aangesloten zijn op het warmtenet.
  3. Via een warmtewisselaar in de warmte-unit (in de meterkast) wordt de warmte afgegeven aan het water van de verwarmingsinstallatie in de woning. Ook het kraanwater wordt op deze manier verhit tot de juiste temperatuur. Het is een gesloten systeem. Dat houdt in dat het warme water van het warmtenet niet mengt met het water van de verwarmingsinstallatie of kraanwater in de woning.  
  4. Nadat de warmte via de warmtewisselaar is afgegeven aan de woning stroomt het afgekoelde water via een retourleiding terug naar de warmtebron. Daar wordt het water opnieuw opgewarmd en herhaalt het proces zich.
Samenwerking

Aanleg warmtenet

Het ontwikkelen van het warmtenet doen we natuurlijk samen met de projectpartners. Samen bekijken we waar, wanneer en welke woningen en gebouwen geschikt zijn en hoe we deze aan kunnen sluiten op het warmtenet. Voor particuliere woningeigenaren, VvE’s en vastgoedeigenaren hopen we komende jaren te komen met mogelijkheden om aan te sluiten.

""
Planning

Werkzaamheden

Voor de aanleg van het warmtenet moeten we onder andere een compleet netwerk van ondergrondse warmteleidingen aanleggen. We informeren bewoners en houden hen op de hoogte van de planning en de werkzaamheden.

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Met dit warme water worden woningen en gebouwen verwarmd. Via een ondergronds leidingenstelsel wordt warm water naar woningen en gebouwen getransporteerd. Om deze zo duurzaam mogelijk te kunnen verwarmen. Het warme water komt van een (duurzame) bron uit de buurt. Bekijk hier de video. 

Selecteer voor antwoord

Aardwarmte wordt beschouwd als één van de meest duurzame bronnen voor warmte.  Dit komt ten eerste omdat de warmte hernieuwbaar is. Door natuurlijke processen in de kern van de aarde is het water herbruikbaar, want het wordt steeds opnieuw opgewarmd. Ook komt er nauwelijks COvrij bij de winning, transport en gebruik van aardwarmte. Voor zover bekend zijn er geen effecten op mens, dier en plant.

Download hier de factsheet "Duurzaamheid geothermie" van TNO.

Selecteer voor antwoord

huurders van Woningcorporatie Arcade

In Monster worden allereerst huurwoningen van Arcade aangesloten op het warmtenet. Hoe het warmtenet precies komt te lopen en welke woningen en gebouwen worden aangesloten wordt momenteel onderzocht. Zodra hier meer informatie over is worden huurders geïnformeerd en deze informatie gedeeld op deze website.

woningeigenaren Monster

Voorlopig is er geen verplichting om van het aardgas af te gaan. Als woningeigenaar heeft u volledig zelf de keuze welke duurzame oplossing u kiest. Op termijn kunnen er mogelijkheden ontstaan om aan te sluiten op een warmtenet. Het warmtenet is een collectieve warmteoplossing. Dit betekent dat er altijd meerdere woningen en/of gebouwen tegelijkertijd worden aangesloten. Er wordt daarom altijd eerst onderzoek gedaan wat financieel en technisch haalbaar is. De start is daarom vaak bij huurwoningen of nieuwbouw. Wanneer het warmtenet in Monster wordt aangelegd betekent dit voor woningeigenaren op termijn een extra keuzemogelijkheid voor een warmteoplossing.

Overige projecten

heel Nederland duurzamer

HVC legt niet alleen in gemeente Westland een warmtenet aan. Dit doet zij ook voor andere gemeenten. Wil je hier meer over weten?